Magazinul meu online – platforma open-source, tema, extensii si conectori

A venit ziua cea mare, am decis sa imi fac magazinul meu online.

Prima decizie pe care trebuie sa o iei , este ce platforma vei folosi pentru magazinul tău online.

Aici, in principiu ai doua variante, sa alegi o platforma e-commerce din cele open-source sau o solutie personalizata.

In cazul in care optezi pentru o varianata open-source iti recomand sa iti alegi unul dinntre cei mai mari jucatori din piata. Asadar ai urmatoarele variante:  Magento, WooCommerce (WordPress), Shopify sau PrestaShop, acestia fiind in top 4 mondial al platformelor utilizate in e-commerce si care acopera peste 75% din piata internationala.

Aceste variante open-source sunt gratuite, insa ca sa realizezi un magazin online iti va trebui o tema, adica de fapt grafica pe care o vede clientul atunci cand viziteaza un magazin online. Pentru aceste platforme, in functie de varianta pe care ai instalat-o, poti cumpara de la diversi dezvoltatori teme pentru orice domeniu de activitate, majoritatea fiind sub pretul este 100 dolari.

Un exemplu de  marketplace de unde poti sa iti cumperi o tema este www.themeforest.net (envatomarket ) si o sa observati ca in functie de domeniul in care vrei sa activezi, vei avea sute de opțiuni si foarte important,  părerile celor care deja le folosesc.

Dupa ce ai ales platforma si tema va trebui sa le setezi, iar pentru acest lucru veti avea nevoie sa studiezi cum se face acest lucru sau sa apelezi la serviciile unei persoane care se ocupa cu asa ceva.

Tema pe care ati ales-o are, in principiu, toate funcțiile astfel incat sa puteti incepe treaba, insa la un nivel „basic”. Daca vei constata, ca in diverse zone ale magazinului iți mai sunt necesare functiuni pe care tema nu le are,  atunci va trebui sa instalezi  „extensii”. Aceste extensii pot fi gratuite sau va trebui sa le cumperi si pentru a fi mai usor de înțeles am sa iți dau un exemplu. Sa presupunem ca ai optat pentru platforma Magento si tema pe care ai ales-o, atunci cand deschizi poza unui produs,  nu are acea „lupa” care iti mareste o parte a pozei. In acest caz poți instala o extensie gratuita  ca cea de mai jos pe care o gasesti in magazinul oficial Magento, www.magentocommerce.com/magento-connect.

Daca la un produs, de exemplu, iți  dorești sa vezi variantele de culoare si de marime,  si tema aleasa nu permitea acest lucru, puteti sa achizitionati extensia de mai jos cu 89 dolari si clientul va putea sa gaseasca mult mai usor produsul potrivit.

Aceste extensii sunt realizate de diversi dezvoltatori, ca urmare a studierii nevoilor si comportamentului clientilor, oferindu-le o experienta de cumparare cat mai buna. In termenii de specialitate se foloseste notiunea de UX – User Experience Design, care se refera la procesul prin care se imbunatatesc satisfactia si perceptia clientului in procesul de cautare si cumparare.

Exista, de asemenea extensii pentru managementul site-lui, pentru cautari in baza de date sau pentru marketing.

Este clar ca cele mai multe extensii vor fi facute de dezvoltatori pentru platformele cu cea mai mare cota de piata, acesta fiind inca un motiv pentru care iți  recomand sa folosești una din platformele din top 4.

In momentul alegerii platformei mai trebuie tinut cont si de numarul de produse pe care crezi ca le veti avea la vanzare, iar in cazul in care numarul acestora este peste 2.000 de repere, specialistii recomanda utilizarea platformei Magento, iar pentru mai putin de atat WooCommerce.

Daca, in viitor, dorești sa  iți conectezi  magazinul online, automat, la  diverse marketplaces-uri, trebuie sa stiti ca exista extensii conector deja scrise pentru toate aceste platforme open-source.

In concluzie, iti alegi platforma, cumperi o tema, adaugi extensiile pe care le doresti si magazinul tau este gata. Daca vrei sa iti listezi produsele automat si in Marketplaces-uri o sa iti instalezi si o extensie conector cu caracteristicile adecvate.

Pana aici ai facut tot ce trebuie, dar pana la vânzarea in online  mai ai de invatat!

In postarea viitoare o sa vorbim despre alegerea numelui si găzduirea magazinului.

Sunt Laurentiu Tigaeru si aici vorbim despre comertul online!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.