Numele magazinului meu online si găzduirea acestuia

Astăzi vom vorbi despre alegerea numelui magazinului tău online si unde îl vei găzdui.

In episodul anterior am văzut si am ales in ce platforma îmi voi face site-ul.  Indiferent de alegerea făcută, trebuie sa treci  la pașii următori.

Primul lucru care trebuie făcut acum,  este alegerea numelui magazinului tău online.

Acosta trebuie sa fie, in principiu, ușor de reținut, cat se poate de scurt si, ideal, sa aibă oarecum legătura cu obiectul de activitate.  Daca ai găsit un nume care sa respecte aceste criterii,  clienții tai vor retine foarte ușor denumirea, lucru pentru care unii plătesc bani mulți. De asemenea magazinul tău online va apărea foarte bine in căutările directe, ceea ce înseamnă iar resurse economisite. Am sa dau câteva exemple de acest fel: eMag.ro, Cel.ro, Miniprix.ro, Kalapod.ro sau din afara României: ebay.com, etsy.com, assos.com, jet.com.

O alta posibilitate este sa alegeți un nume generic, care sa nu aibă neapărat legătura cu obiectul de activitate, dar care sa fie ușor de reținut cum ar fi Alibaba sau Amazon.  Despre Amazon am sa va spun o povestioara interesanta. Amazon s-a numit la început “Cadabra”, pe logica ușor de reținut de la “ada-cadabra” si deoarece in limba engleza suna foarte apropiat de “Cadaver”- cadavru ( mai ales in discuțiile telefonice! ) au hotărât  sa îl schimbe in „Relentless” si apoi, mai târziu, l-au schimbat, din nou,  in Amazon, cel mai mare fluviu din lume, evident pe aceeași logica, ușor de memorat!

Pasul doi este sa vedeți daca domeniul ales  este disponibil, asta însemnând ca trebuie sa intrați pe rotdl.ro, entitatea din Romania care gestionează domeniile “.ro” si sa verificați daca numele ales de voi este liber.

Specialiști recomanda, pentru magazinele online din Romania, care doresc sa vândă local, folosire domeniilor “.ro”, in detrimentul altora,  din rațiuni de indexare.

Aici, la căutarea unui nume liber, cu siguranța lucrurile vor fi complicate, cele mai multe domenii scurte si intuitive sunt de cele mai multe ori ocupate. Am spus ocupate, ceea ce nu înseamnă ca sunt neapărat si folosite. Pana acum puteai cumpăra un domeniu plătind o taxa unica inițiala si… era al tău “pe viată”.  Astfel foarte multe persoane fizice sau juridice au cumpărat un astfel de domeniu, pe care însă, nu îl folosesc. Vestea buna este ca începând din acest an se va introduce o taxa anuala si daca aceasta nu va fi plătita, respectivul domeniu devine liber. Noua lege este in procedurile de adoptare si probabil va intra in vigoare la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor. Ar mai fi de spus aici ca exista si o piața online unde deținătorii de domenii cesionează, adică iți vând , nume pe care ei le dețin  si evident iți cer mai mulți bani decât daca ai cumpăra normal de la rotdl.ro. Poate fi si aceasta o opțiune!

Puteți opta pentru si pentru domenii de tipul “.com” sau nenumărate altele,  însă pentru acestea va trebui sa plătiți taxe anuale. Veți găsi foarte multe  firme care vând toate tipurile de domenii, alegerea va aparține.

Daca ați găsit domeniul liber si l-ați si cumpărat deja ați mai bifat o etapa. Următoarea ar fi aceea de a va alege un server unde sa va găzduiți magazinul online. La o simpla căutare veți găsi firme specializate care au pachete configurate in funcție de nevoile clienților. Aici, daca nu aveți cunoștințele necesare va trebui sa apelați la o persoana care cunoaște ce caracteristici tehnice trebuie sa îndeplinească un pachet de oferte pentru a acoperi nevoile site-ului vostru.

Vorbim aici de spațiu de stocare pe server, un anumit număr de domenii găzduite ( daca este cazul! ), lățime de banda, număr de procese simultane si multe alte detalii. In principiu lucrurile sunt strict tehnice si pot influenta viteza de deschidere a site-lui, alocările de resurse in momentele de trafic intens ( cum ar fi Black Friday! ) precum si partea de securitate. Va recomand sa începeți cu pachete minime si pe măsură ce va cresc nevoile , treceți la altele superioare.  Tot in aceste pachete veți avea si posibilitatea sa va găzduiți adresele de email putând opta pentru  cat spațiu de memorie va trebuie pentru acestea.

Foarte important, luați-va si certificat SSL.

Deci, am ales numele, am  achiziționat domeniul, am găsit un pachet de găzduire potrivit, am pus si certificat SSL, deci  magazinul meu poate fi  on-line.

Începând cu postările viitoare vom vorbi despre conținutul site-lui si toate celelalte lucruri care determina vânzarea produselor.

Pana atunci sa nu uiți:

Daca faci ce face toata lumea, vei trai cum trăiește toata lumea!

Sunt Laurentiu Tigaeru si aici vorbim despre comerțul online!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.